Home

Eenden vluchten

Foto Album

 

D.O.S.sier

Links

 

Duck-Side Forum 

Voor en door supporters

  

Uitslagen  Standen

 

Jaap Stam

Ondanks het "Noodweer" een mooie afscheidswedstrijd van Jaap Stam! Foto's staan nu op deze site.

DEEL 1 en DEEL 2  NU ONLINE!! 

 

Sinds 26/06/2008 is de nieuwe officiële website van Jaap Stam online!

Klik op het logo van Jaap Stam voor de link

IN EENDENVLUCHT: JAAP STAM

   1992 tot en met 1994

In de zomer van 1992 bezochten de webmaster en ondergetekende de vriendschappelijke wedstrijd WHC- Feyenoord. WHC kwam in de eerste minuut op voorsprong. Het duel werd door de Rotterdammers uiteindelijk eenvoudig met 2-10 gewonnen. Een vriendschappelijk potje in de voorbereiding waar je normaal gesproken nooit meer aan terug denkt. Toch heb ik in de loop der jaren weleens aan die avond op sportpark Mulderssingel gedacht. Een conversatie tussen twee FC Zwolle-supporters zingt nog regelmatig door mijn hoofd. “Hebben wij wat aan die Jaap Stam”, vroeg de een. “Een topper. Die blijft niet lang bij FC Zwolle en ook niet lang in Nederland. Een toekomstig international”, antwoordde de ander. Ik vond het een komische dialoog. Wat ik altijd van de kenners begreep viel Jakob Stam (Kampen, 17 juli 1972) bij de jeugd van DOS Kampen nauwelijks op. Men zag hem als een talentvolle speler waar het eerste elftal nog jarenlang plezier aan kon beleven. Alleen DOS-doelman Ruud Pompert was er heilig van overtuigd dat Jaap nooit voor DOS behouden kon blijven en dat “Briegel” – zoals Ruud hem altijd noemde – een grote voetballoopbaan tegemoet ging. “Ajax volgt hem”, wist Ruudje P. steeds met grote stelligheid te melden. Nu had Ruud Pompert zeer goede contacten bij Ajax, maar Jaap Stam naar Ajax leek mij een beetje te hoog gegrepen. Toen de promotie/degradatiewedstrijd in 1992 tegen HZVV voor DOS in een kansloze 0-3 nederlaag eindigde en Jaap tijdens dat duel geen grip kreeg op HZVV’er Harco Stoffer leek de voorspelling van Pompert zelfs ronduit belachelijk. Jaap Stam naar Ajax: laat mij niet lachen. 

Daarna heb ik Jaap Stam twee keer ontmoet. In 1993 had ik met de toenmalige eindredacteur van clubblad De Nieuwsgier een interview met FC Zwolle-voorzitter Gaston Sporre. Gerrit Kragt en ik liepen in de businessclub van het Oosterenk-stadion Henry van der Vegt en Jaap Stam tegen het lijf. Van der Vegt had ik een keer geïnterviewd voor De Nieuwsgier en hem kende ik dus wel. Stam had ik nog nooit gesproken. Daar waar Henry vlot en losjes met ons sprak, viel het mij op dat Jaap niet zoveel zei. Ik vond hem wat afstandelijk. Veel mensen leggen afstandelijkheid overigens ten onrechte uit als arrogant. Mensen die de kat uit de boom kijken zijn in aanleg vaak wat verlegen. Daarnaast gedraagt de een zich in vreemd gezelschap wat losser dan de ander. In 1994 heb ik Jaap Stam voor het laatst vluchtig ontmoet. Samen met Henry van der Vegt was hij te gast op De Maten bij de voetbalschool van DOS. Stam had er zin in en maakte een ontspannen indruk. Hij maakte grapjes en vertelde een paar leuke anekdotes die hij had meegemaakt bij zijn nieuwe club Cambuur. Zijn verblijf in de Friese hoofdstad beperkte zich tot twee seizoenen en Jaap verkaste in de zomer van 1995 naar Willem II.

 

   1995 tot en met 1998

   

Bij de Tricolores uit Tilburg wordt hij herenigd met zijn oude DOS-makker Henry van der Vegt. Zijn periode bij Willem II maakt duidelijk dat de Kampenaar zich ontwikkelt tot een internationale topverdediger.

Dat zien ze in Eindhoven ook. Na een halfjaartje bij “het Ajax van het zuiden” te hebben uitgeblonken, verhuist Jaap naar de Philips Sportvereniging. Daar neemt zijn carrière een duizelingwekkende eendenvlucht. 

Op 24 april 1996 debuteert Stam in het Nederlands elftal en na het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap van 1996 wordt hij een vaste waarde in Oranje. Met PSV wint hij in 1996 de KNVB-beker en in 1997 wordt hij met de rood/witten landskampioen. Zijn razendsnelle ontwikkeling blijft ook internationaal niet onopgemerkt en voor een recordbedrag van 35 miljoen gulden weekt Manchester United hem los van PSV. Met de transfer gaat voor “Briegel” een droom in vervulling. Voor hij zijn eerste wedstrijden op Old Trafford speelt moet Stam met Oranje aan de bak op het WK van 1998. Nederland wordt een van de smaakmakers van dat toernooi. Jaap speelt een redelijk WK. Hij veroorzaakt in de achtste finale tegen Joegoslavië weliswaar een strafschop, maar hij is in de kwartfinale tegen Argentinië indirect betrokken bij de rode kaart van de Argentijn Ortega. In de halve finale verliest Nederland in Marseille na strafschoppen van de Brazilianen. Oranje eindigt uiteindelijk als nummer vier. Zes jaar na de nederlaag in Meppel tegen HZVV acteert Jaap Stam op het hoogste voetbalpodium.

   1999 en 2000

Manchester United is een van de grootse clubs van de wereld. Desondanks behaalde club in Europa slechts incidenteel een succes. In 1968 won de club aan de hand van Bobby Charlton en George Best de Europa Cup 1 en in 1991 werd de Europa Cup II in de prijzenkast bijgezet. In het seizoen 1998/1999 komt daar verandering in. Camp Nou in Barcelona is op 26 mei 1999 het decor van de Champions League finale tussen Manchester United en Bayern Műnchen. Als United in de laatste minuut nog steeds tegen een vroeg opgelopen 0-1 achterstand aankijkt lijkt Europees succes ver weg. In blessuretijd voltrekt zich echter een wonder. The Red Devils slaan tweemaal genadeloos toe: 2-1. Jaap Stam en zijn ploeggenoten pakken dat seizoen de treble: landskampioen, bekerwinnaar en Champions League. Eind 1999 komt daar de wereldbeker voor clubteams bij. Bij het Nederlands elftal is de oud-speler van DOS Kampen ondertussen uitgegroeid tot een onmisbare schakel in achterhoede. 

Met een tweede Engelse titel op zak maakt “De Rots van Kampen” zich op voor Euro 2000. Met Frank de Boer vormt hij het ijzersterke hart van de defensie. Het EK van 2000 in Nederland en België moet het toernooi worden van Oranje. Alles loopt op rolletjes. Het Nederlands elftal lijkt rechtstreeks op de titel af te stevenen maar tegen Italië gaat het in de halve finale op dramatische wijze mis. Nederland speelt de Squadra Azzurra het eerste half uur volledig van de mat maar de ploeg vergeet te scoren. Frank de Boer en Patrick Kluivert missen in de reguliere wedstrijd zelfs een strafschop en als ook in de verlenging niet wordt gescoord bepalen strafschoppen opnieuw het lot van Oranje. Als blijkt dat bondscoach Frank Rijkaard ook Jaap Stam heeft aangewezen als schutter denk ik zwetend terug aan het seizoen 1992/1993. Tijdens de bekerwedstrijd FC Zwolle – Feyenoord miste Jaap destijds vanaf elf meter. Ook nu gaat het mis. Jaap knalt de bal bijna De Arena uit. Naast Stam missen ook Frank de Boer en Paul Bosvelt. Exit Oranje.

 

   2001

Voor de derde maal op rij wint Jaap de met United de Engelse titel. Desondanks verloopt het jaar van “11 september” voor Stam zeer rumoerig. In dat jaar verschijnt zijn biografie “Head to head”. Wanneer in de Engelse tabloid The Daily Mirror een voorpublicatie verschijnt is United-manager Alex Ferguson not amused. Bepaalde passages in het boek zijn “Fergie” volledig in het verkeelde keelgat geschoten en hij plaatst The Dutch Destroyer direct op de transferlijst. Lazio Roma heeft meer dan 50 miljoen gulden over voor de Kampenaar en “Briegel” vertrekt naar de Italiaanse hoofdstad. Met Oranje beleeft Jaap op 1 september 2001 een dieptepunt. In Dublin gaat Oranje met 1-0 onderuit tegen de Ieren en kan het fluiten naar het WK van 2002. Door die nederlaag ontbreekt Nederland voor het eerst sinds 1986 op een eindronde. De grootste klap moet voor Jaap dan nog komen. In oktober 2001 is Jaap Stam - na Frank de Boer en Edgar Davids - de derde Nederlandse international bij wie een te hoge nandrolonspiegel wordt aangetroffen. Hoewel er ernstige twijfel is over de schuld van de drie Nederlanders wordt Jaap Stam toch door het Italiaans Olympisch Comité voor vier maanden geschorst.

 

   2002 tot 2006

   

Sportief vergaat het Jaap sinds zijn gedwongen vertrek bij Manchester United minder. In 2004 wint hij met Lazio Roma weliswaar de Italiaanse beker maar voor een speler van zijn kaliber is de Coppa Italia slechts een troostprijs. 

Als AC Milan hem in 2004 naar San Siro haalt lijkt Stam weer serieus op prijzenjacht te kunnen gaan. Helemaal nu hij besloten heeft om op het EK in Portugal afscheid te nemen van het Nederlands elftal en zich volledig te richten op Milan. Op het EK van 2004 strandt hij overigens opnieuw met Oranje in de halve finale. Dit keer versperren de Portugezen de doorgang naar de finale en op 30 juni 2004 zwaait Stam in Lissabon na 67 interlands af als Soldaat van Oranje. Hoewel bondscoach Marco van Basten hem nog probeert op andere gedachten te brengen komt Stam niet op zijn besluit terug.

 Het eerste seizoen in San Siro eindigt Jaap met AC Milan in de Serie A op de tweede plaats achter Juventus. Europees gaat het AC Milan in het seizoen 2004/2005 voor de wind. De club is op jacht naar haar zevende zege in het belangrijkste Europese bekertoernooi en de finale wordt bereikt. In Istanbul is Liverpool de opponent. Als de Rossonerie met een 3-0 voorsprong gaan rusten lijkt Jaap zich te kunnen opmaken voor zijn tweede Champions League zege. Het loopt anders. Een herboren Liverpool buigt in de tweede helft binnen een paar minuten een 0-3 achterstand om in 3-3. Na strafschoppen leggen de The Reds beslag op hun vijfde cup. Jaap Stam en AC Milan verbijsterend achterlatend. Het tweede seizoen bij Milan levert opnieuw geen scudetto op voor Jaap. De Oude Dame uit Turijn gaat er net als een seizoen eerder met de hoofdprijs van de Serie A vandoor. Europees sneuvelt AC Milan in de halve finale van de Champions League tegen de latere winnaar FC Barcelona. Onder meer vanwege hun vier opgroeiende kinderen willen Jaap en zijn vrouw na acht jaar in het buitenland te hebben geleefd terug naar Nederland. Lange tijd lijkt PSV de belangrijkste gegadigde te zijn om de ex-international in te lijven maar uiteindelijk contracteert Ajax de Kampenaar. Stam tekent in Amsterdam een contract voor twee jaar. Daarmee komt de voorspelling van Ruud Pompert in 1992 alsnog uit.

   2006 - 2007

Der Rekordmeister uit Amsterdam snakt naar een dertigste landstitel en hoopt in de Champions League een rol van betekenis te kunnen spelen. De komst van de robuuste Kampenaar moet daar garant voor staan. En hoewel het begin veelbelovend is – Ajax wint de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV – krijgen de Amsterdammers en Jaap een flink aantal teleurstellingen te verwerken. In het eerste seizoen wordt Ajax in de voorrondes van de Champions League volkomen onverwacht uitgeschakeld door FC Kopenhagen. Daarmee zijn de Amsterdammers veroordeeld tot deelname aan de UEFA Cup. In de derde ronde van dat toernooi blijkt Werder Bremen te sterk. Ook in de competitie zijn de druiven in jaargang 2006-2007 bijzonder zuur. Tijdens een waanzinnig spannend competitieslot komt Ajax uiteindelijk een doelpunt te kort om PSV van de landstitel af te houden. Pleister op de wonde is dat Ajax zich ten koste van het frivole AZ via de play-offs weet te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League. AZ is op 6 mei 2007 in Rotterdam ook de tegenstander in de finale om de KNVB-beker. Ajax wint na strafschoppen. Aanvoerder Jaap Stam mag namens Ajax de KNVB-beker in ontvangst nemen.

De start van het seizoen 2007-2008 lijkt een kopie van het seizoen ervoor. Opnieuw klopt Ajax rivaal PSV in de strijd op de Johan Cruijff Schaal maar in de voorrondes van de Champions League gaat het opnieuw gruwelijk mis. Slavia Praag blijkt tweemaal te sterk. Ook in de UEFA Cup kent Ajax weinig succes. Dinamo Zagreb kegelt de Amsterdammers al in de eerste ronde uit het toernooi. Die uitschakeling betekent dat Stam op 4 oktober 2007 zijn laatste wedstrijd in Europees verband heeft gespeeld. 

Op zaterdagavond 20 oktober 2007 zien 48.123 toeschouwers in de Arena Ajax en N.E.C. met 0 - 0 gelijkspelen. Het blijkt uiteindelijk de laatste wedstrijd van Jaap Stam in het betaalde voetbal te zijn. 

Kort na het overlijden van zijn vader meldt hij tijdens een persconferentie op maandag 29 oktober 2007 dat hij zijn contract bij Ajax inlevert. Tijdens de persconferentie krijgt Jaap een hartverwarmend applaus van de aanwezige journalisten. Daarmee komt een abrupt eind aan een imposante voetballoopbaan waarin Jaap Stam in een relatief kort tijdbestek uitgroeide tot een van beste verdedigers die Nederland ooit heeft gekend. “Wat goed is komt snel”, is een gevleugelde Nederlandse uitspraak. Op de voetballoopbaan van Jaap Stam is dat zeker van toepassing geweest.

 

   2008 en verder

Na een radiostilte van een paar maanden duikt Jaap in februari 2008 plotseling op bij zijn eerste voetballiefde DOS Kampen. Om zijn conditie op peil te houden traint hij mee met het eerste elftal van DOS Kampen. De bekendste “poelente” is daarmee terug op het oude nest. 

In juni 2008 is het exact twintig jaar geleden dat de geel/zwarten ten koste van De Treffers algeheel amateurkampioen werden. Op 7 juni 2008 spelen de elftallen van DOS Kampen en De Treffers uit 1988 een reüniewedstrijd. Jaap speelt bij DOS mee als gastspeler. Voor het eerst sinds de verloren wedstrijd in Meppel in 1992 draagt Jaap Stam tijdens een wedstrijd weer het geel-zwarte shirt. Voor zowel zijn geboortestad Kampen als DOS Kampen is Jaap publicitair gezien enorm waardevol geweest. In november 2006 eert zijn geboortestad Kampen hem dan ook met een herdenkingssteentje op het Koeplein in de historische binnenstad. Ook DOS Kampen eert haar bekendste lid. Sinds 12 mei 2007 draagt de overdekte staantribune op sportpark De Maten de naam van Jaap Stam.

Op 26 juli 2008 zegt de voetballer Jaap Stam in een voor hem georganiseerde afscheidswedstrijd de voetbalwereld definitief vaarwel. In het nieuwe stadion van FC Zwolle speelt een team met spelers waarmee Jaap in het betaalde voetbal heeft samengespeeld tegen Ajax. De supporters van DOS Kampen zijn er vanzelfsprekend bij. Tijdens de wedstrijd zien we nog eenmaal alles in een eendenvlucht voorbij vliegen: het debuut in DOS Kampen 1, zijn transfer naar PSV, de 67 interlands bij Oranje, de Champions League winst van 1999 en alle andere mooie voetbalmomenten. 

Namens alle voetbalsupporters: grazie, thank you en bedankt. Het ga je goed.

 

Groet,

Laurens Hooisma.

Kampen, 19 juli 2008

 

 

Afscheidswedstrijd Jaap Stam uitverkocht!


30 juni 2008

De afscheidswedstrijd van Jaap Stam is uitverkocht. 

Het is niet meer mogelijk om kaarten te kopen, zowel niet via internet als op kantoor. Er gingen deze morgen een honderdtal extra kaarten in de verkoop, welke binnen enkele uren allemaal verkocht waren.

Zaterdag 26 juli aanstaande is het zover, om 20.30 uur zal in het nieuwe stadion in Zwolle de wedstrijd gespeeld worden tussen Ajax en een samengestelde selectie van spelers waarmee Jaap Stam in zijn rijke voetbalverleden ooit samenspeelde. Dit alles ter gelegenheid van het afscheid van Jaap als betaald voetballer. 


Via onder andere de Duckside zult u de aankomende tijd op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op dat gebied en de verdere invulling van deze bovenal bijzondere dag en wedstrijd.Inmiddels zijn de eerste namen bekend van spelers die het samen met, en op uitnodiging van, Jaap op zullen nemen tegen het nieuwe elftal van Ajax onder leiding van Marco van Basten:

Henk Timmer, Ronald Waterreus, Arthur Numan, Frank en Ronald de Boer, Michael Reiziger, Wim Jonk, Bert Konterman, Philip Cocu, Arno Arts, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Jordi Cruyff, Marc Overmars en Edgar Davids zijn de Nederlandse spelers die hun opwachting gaan maken. Wat betreft de buitenlandse inbreng hebben inmiddels in principe toegezegd: Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta en Romario. Dit team staat zaterdag 26 juli aanstaande onder leiding van Guus Hiddink.

Rondom de wedstrijd vinden er nog enkele activiteiten plaats. Het stadion is om die reden vanaf 18.30 uur geopend waarna in een voorprogramma achtereenvolgens DJ Quintin, Opgezwolle en Thomas Berge een optreden verzorgen. 

                      

 

Voor iedere bezoeker van de wedstrijd is er een gratis programmaboekje als aandenken aan de wedstrijd waarmee in de rust van de wedstrijd ook mooie prijzen zijn te winnen.

In het stadion zelf zijn verder nog exclusieve artikelen als het wedstrijdshirt van het gelegenheidsteam alsmede een speciaal boek over Jaap Stam verkrijgbaar. 

Na de wedstrijd, en dus het moment dat het afscheid van Jaap Stam als voetballer daar is, neemt hij afscheid van zijn publiek en staat het aanwezige publiek nog een vuurwerkshow in het stadion te wachten.

De netto-opbrengst van het duel, dat ook rechtstreeks op SBS 6 uitgezonden zal worden, komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding en de stichting Kinderen Kankervrij (Kika).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
   TOP